Doordat huurders massaal naar de gemeenten net buiten het centrum verhuizen, zijn de prijzen van huurwoningen in de vrije sector in deze omliggende plaatsen fors gestegen. Voor huurders die er al enige tijd wonen is er niets aan de hand, omdat het uitsluitend gaat om nieuw-verhuurde woningen. Na enkele jaren lijkt het huren in de stad weer stabiel te blijven.

Bovenstaande waarnemen zijn onlangs gepubliceerd op de huurwoningensite Pararius. Deze website verhuurt jaarlijks meer dan 70.000 woningen via hun online platform. Hoewel woningen in de vrije sector al vanaf 2010 aan het stijgen zijn, lijkt er voor alsnog geen einde aan te komen. Doordat de huurprijzen in de grote steden de afgelopen jaren flink bleven stijgen, verhuizen veel Nederlanders naar omliggende gemeenten zoals Amersfoort, Veenendaal en Schiedam. Vooral in Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland zijn de huurprijzen fors gestegen.

Grote druk in steden
Volgens Pararius leidt de grote druk op de woningmarkt van grote en dure steden ertoe dat mensen massaal naar randgemeenten trekken. Uit de eerste cijfers van dit jaar komt naar voren dat dit gevolgen heeft voor de prijzen van de woningen in deze gemeenten. De prijzen gaan snel omhoog, met Zaandam, Hoofddorp en Almere in de top drie. De gemiddelde huurprijs lag vorig jaar rond de 14 euro, terwijl de prijs dit jaar al ruim boven de 14 euro zit.

Om de druk op de woningmarkt weg te nemen, en daardoor te zorgen voor een prijsstabilisering of –daling van de huurprijzen in de vrije sector, pleit Pararius op Daytopdeal, voor meer huurwoningen voor middeninkomens. Het online platform meldt dat het inkomen van mensen met een middeninkomen te hoog is voor een sociale huurwoning en te laag is voor een koophuis. Volgens Pararius zijn veel Nederlanders daarom op zoek naar een flexibele woonoplossing.

woningen huur

Meeste sociale huurwoningen in Nederland
Nederland heeft ongeveer 326.000 huurwoningen in de vrije sector. Eén op de twintig woningen zijn huurhuizen in de vrije sector, acht op de twintig woningen zijn sociale huurwoningen en elf op de twintig woningen zijn koophuizen. Volgens Pararius is de verdeling van sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector uit evenwicht en is het beter om hier in de toekomst een balans in te vinden. Verder meldt Pararius dat Nederland het enige land in de hele wereld is waar de huurmarkt voor sociale woningen zo groot is.

Stabilisering in de steden
Hoewel uit onderzoek blijkt dat huren in relatief kleinere omliggende gemeenten snel stijgen, lijken de huren in de stad stabiel te blijven. De huurprijs van een woning in de vrije sector in Amsterdam bijvoorbeeld, bedroeg in het eerste kwartaal van 2017 bijna 22 euro per vierkante meter per maand. Eind 2016 lag dit bedrag gemiddeld zo’n anderhalf procent hoger, terwijl de huren in 2015 nog een forse stijging van 15 procent lieten zien.

Volgens directeur Jasper de Groot kunnen huurprijzen niet oneindig stijgen. Hij stelt dat huurprijzen op een bepaald moment een maximale hoogte bereiken. Volgens De Groot is dat nu het geval in Amsterdam. De afgelopen jaren bleven de prijzen maar stijgen, tot eind vorig jaar. Ondanks de stabilisering van de huurprijzen, blijft Amsterdam de koploper in Nederland wat betreft de duurste stad.

Kleine, dure woningen
Naast het feit dat de huurwoningen in de vrije sector in het algemeen duurder zijn geworden, is het opmerkelijk te noemen dat de prijzen van kleine woningen ook gestegen zijn. Voor 50 tot 75 vierkante meter betaal je gemiddeld nog net geen 19 euro. Vorig jaar lag dit bedrag 13,9 procent lager. In Amsterdam betaal je de hoofdprijs, met maandelijks een gemiddeld bedrag van ruim 26 euro per vierkante meter.

Laagste huurprijzen in Friesland
Als je echt goedkoop wilt huren, dan moet je een huurwoning aanschaffen in Friesland. Daar lag de gemiddelde huurprijs vorig jaar op 8,17 euro per vierkante meter per maand. Dat is zo’n 10 euro minder dan een vierkante meter in de Randstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *